Top

Materialen

Welke materialen BBBRASIL in zijn collectie gebruikt lees je hier.

In de collectie van BBBRASIL wordt er gebruik gemaakt van verschillende materialen.
Hieronder vind je een overzicht van de materialen en hun eigenschappen;

- Roestvrij staal: hard en duurzaam, hypo-allergeen, kleurvast
- Leer: duurzaam, hypo-allergeen
- Stone: duurzaam natuurproduct, uniek in uitvoering elke steen heeft zijn eigen kleuring/tekening 
- Hout: duurzaam, zacht materiaal, kan verkleuren bij het dragen, hypo-allergeen
- Hematiet: hard en duurzaam, hypo-allergeen
- Tibetaans zilver: duurzaam met een percentage zilver
- Turquoise: hard en kan door zonlicht verkleuren
- Alloy: mix van metalen, vaak met een plating bewerkt
- Metaal: vaak betreft het ook een mix van metalen
- Zijde: textiel met een prachtige glans, souplesse en zachte textuur
- Katoen: textiel wat ademend is
- Linnen: textiel wat ademend is en kreukt  
- Polyester: sterk maar niet ademend
 
Vaak worden de sieraden gemaakt in een combinatie van bovenstaande materialen. Zo zijn er bijvoorbeeld armbanden van alloy metaal, met zilver/goud/brons plating, gecombineerd met leer. Of leer met een hoogwaardige stalen sluiting. Hout wordt vaak gecombineerd met metalen sluitingen en natuursteen ook.
 
Roestvrij staal (RVS of Stainless Steel) is relatief hard en duurzaam. Het is zilverachtig van kleur en vrij van vlekken, corrosie of roest zoals veel andere staalsoorten. Het wordt vaak gebruikt voor duurzame mode sieraden omdat RVS mooi blijft en niet te lijden heeft onder invloeden van transpiratie, water, huidvet e.d. BBBRASIL heeft een kleine collectie van deze zeer duurzame sieraden. De prijs ligt wat hoger dan veel andere materialen maar in verhouding met zilver en goud zijn de prijzen zeer gunstig. 
 
Leer is een natuurlijk materiaal wat zeer populair is voor sieraden en ook heel veel gebruikt wordt. In leer zit heel veel kwaliteitsverschil. Leer wordt aangetast door transpiratie, (zout) water, zeep huidvet. Wij adviseren dan ook om nooit met een leren sieraad te baden, zwemmen en sporten. Het leer kan daar welliswaar tegen maar kan hard worden, scheurtjes gaan vertonen en wit uitslaan.

Stone ofwel natuursteen is een natuurlijk materiaal wat in zijn zuivere vorm bewerkt wordt d.m.v. slijpen en polijsten maar wordt soms ook vermalen tot een composiet. Natuursteen is hypo-allergeen en meestal vrij hard. Momenteel is natuursteen razend populair voor de verwerking in sieraden door de grote verscheidenheid in kleuren en tekeningen. Aan natuursteen worden bijzondere eigenschappen toegekend. Zo zou iedere steen een eigen betekenis hebben en/of werking hebben.

Hout is een natuurlijk materiaal, vrij zacht en hypo-allergeen. De houtsoort die BBBRASIL meestal in zijn sieraden verwerkt is palissander. Deze zware, edele houtsoort komt uit Brazilië. Je herkent palissander door zijn donkere onregelmatige strepen. De basiskleur varieert van heel licht tot heel donker. De zwart houten kralen zijn geverfd.

Hematiet is een mineraal uit de natuur. Omdat hematiet uit ijzeroxiden bestaat, kan het magnetisch zijn. De kleur varieert van lichtgrijs tot antraciet grijs. In de BBBRASIL collectie vind je, naast de oorspronkelijke grijze kleur, ook gekleurd hematiet. De kleur ontstaat als het mineraal extra verhit wordt.

Tibetaans zilver is een legering van (meestal) koper met een percentage zilver. Het percentage zilver staat niet vast. Tibetaans zilver wordt gemaakt volgens een traditioneel gebruik in Tibet waar het metaal zijn naam aan te danken heeft. Tibetaans zilver is doorgaans hoogwaardiger dan alloy.

Turquoise keramiek is een imitatie van de turquoise edelsteen. Dit materiaal gebruikt BBBRASIL in haar collectie in de vorm van symboolkralen zoals kruisjes, skulls en piece-tekens. 

Alloy is de verzamelnaam voor een legering (mix) van metalen. Het wordt voor vele doeleinden gebruikt omdat het relatief goedkoop is en gemakkelijk te bewerken is. In het gebruik voor sieraden wordt alloy voorzien van een plating. De plating is een laagje wat het sieraad zijn kleur en glans geeft. Alloy is niet hypo-allergeen, met name omdat het sporen van nikkel kan bevatten. Door de plating kan het vaak toch probleemloos gedragen worden.

Metaal kenmerkt zich door glans en het vermogen om warmte en elektriciteit te geleiden. Metaal oxideert. Daarom worden sieraden meestal gemaakt in alloy (een legering van metalen) of RVS (roestvrij staal, stainless steel, chirurgisch staal of edel staal) genoemd.

Zijde is een natuurmateriaal afkomstig van de zijderups. Het materiaal wordt vaak gebruikt in de wat luxere stoffen artikelen. De productie/het verwerken van echte zijde is namelijk kostbaar. Zijde kan in mooi volle kleuren geverfd worden.

Katoen is een natuurmateriaal afkomstig van de katoenplant (Gossypium). Katoen wordt zeer veel gebruikt in textiel door zijn prettige ademende eigenschap. Het materiaal kan ook in mooie volle tinten geverfd worden.

Linnen is een natuurmateriaal wat gemaakt wordt van vlas. Het materiaal is milieuvriendelijk. Linnen is populair door zijn textuur en ventilerende eigenschappen.

Polyester is een synthetisch materiaal wat vaak gemengd wordt met katoen voor een beter draagcomfort. Het voordeel van polyester is dat het in alle vormen gegoten kan worden en relatief sterk en goedkoop is.

*Let op!  Armbanden en kettingen met een magneetsluiting zijn niet geschikt voor personen met een pacemaker.*